Jak se připravit na pohovor, aby proběhl s co nejmenším stresem

Že jsme před pohovorem ve stresu není nic výjimečného. Když si ale dáte s přípravou záležet, může vám během pohovoru být o něco příjemněji.

Že jsme před pohovorem ve stresu není nic výjimečného. Když si ale dáte s přípravou záležet, může vám během pohovoru být o něco příjemněji. Ne nadarmo se říká „štěstí přeje připraveným”.

Před pohovorem

Než se na samotný pohovor vydáte, je dobré si o firmě zjistit pár základních informací. Je dobré vědět, čím se vaše vysněná firma zabývá, kterým odvětvím byznysu se věnuje a jaká je historie firmy. Určitě si zjistěte, kde firma sídlí a jaká je ideální cesta – ať už pojedete autem nebo MHD. Ještě jednou si pozorně přečtěte inzerát, na který jste odpověděli: jaké je jeho zadaní a jaké jsou požadavky na obsazovanou pozici. Nezapomeňte si také projít vámi zaslaný životopis. Zkuste popřemýšlet, zda se budou požadavky firmy s vašimi dovednostmi shodovat.

Na pohovor se dostavte s předstihem, ale ne zase příliš brzy. 5–10 minut vám bude bohatě stačit. Poslední věc, které byste měli věnovat pozornost, je oblečení. To volte podle toho, na jakou pozici se hlásíte (ne vždy je nutné chodit ve smokingu 🙂). Důležité je, aby bylo čisté a v žádném případě ne vyzývavé (to platí hlavně pro dámy). Ani s parfémem to nepřežeňte, nikdo nemá rád, když se jeho kancelář promění v parfumerii.

Během pohovoru

Je přirozené, že budete nervózní, ale pokud jste si předem prošli rady uvedené výše, tak jste udělali maximum a není vůbec důvod se strachovat. Když přijdete do firmy, nezapomeňte všechny pozdravit, slušné vychování vám negativní body určitě nepřinese. Při podání ruky nezapomeňte na pevný stiskem (jen se nesnažte ruku druhému rozdrtit). Udržujte oční kontakt a nepřehánějte to s gestikulací.

Během pohovoru personalistovi naslouchejte a reagujte na všechny jeho otázky. Odpovídejte celými větami, ne jen slovy „ano“ nebo „ne“. Pokud se vás bude ptát na bývalou práci, kolegy, bývalého šéfa, vyvarujte si kritice i v případě, že jste nebyli v předešlém zaměstnání spokojeni.

Ke konci pohovoru by měla zaznít otázka týkající se finančního ohodnocení. Tato otázka nebývá většinou úplně příjemná, protože člověk nevi, o kolik peněz si může říct. Pokud je plat uvedený v inzerátu, máte vyhráno. Je dobré provést vlastní průzkum, jaký plat nabízejí jiné společnosti na stejné pozici. Budete tak mít jasnou představu alespoň o rozmezí, v němž se budete moci pohybovat. Na otázku týkající se mzdy je dobré odpovědět co nejkonkrétněji. Plat se vždy uvádí v hrubém.

Po pohovoru

No vidíte, a je to za vámi! Jakmile váš pohovor skončí, tak si sami vyhodnoťte své dojmy. Jak se personalista tvářil? Jak celý pohovor probíhal? Pár dní po schůzce můžete personalistovi poděkovat za pohovor. Tím se mu připomenete a ukážete, že o pozici máte opravdu zájem.

Většinou do týdne až dvou se vám z firmy ozvou s výsledkem.

Nejčastější otázky na pohovoru

  • Proč se ucházíte právě o tuto pozici?
  • Co očekáváte od změny zaměstnání?
  • Kde se vidíte za 5 let?
  • Čemu se věnujete ve volném čase?
  • Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch?
  • Proč chcete změnit zaměstnání?
  • Jaká byla vaše pracovní náplň v posledním zaměstnání?
  • Co vidíte jako svůj největší přínos pro naši firmu?
  • Proč bychom právě vás měli vybrat na tuto pozici?
  • Jaké si představujete finanční ohodnocení?
  • Kdy můžete případně nastoupit?